Villa’s, vakantiehuizen en b&b in Italië

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Molise

Molise is een vrij onbekende regio in het zuiden van Italië. Het is de op een na kleinste regio van het land. Tot 1963 was het samen met Abruzzo een regio. Het landschap is niet zo bergachtig maar eerder gelooid. Molise is een kleine regio en heeft maar 2 provincies en 3 grote steden.
Het is een zeer dunbevolkt gebied met weinig industrie heeft en dus weinig economische groei. Veel inwoners zijn hun geluk dan ook gaan beproeven als arbeider in het noorden van Italia.
Molise is hard op weg om de achterstand van de regio om te zetten in een voorsprong. Vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden ligt hier de nadruk op de landbouw en meer specifiek op de biologische landbouw. Als gevolg van de bekende voedselschandalen is er ook in Italia een groeiende interesse in biologische producten. Er wordt voornamelijk pasta, spelt (een typische Italiaanse graansoort), paddenstoelen, honing en allerlei groenten verbouwd.

De hoogvlakten zijn een prima plaats voor het hoeden van schapen. Wanneer je in het landschap een veel te brede onverharde weg tegenkomt is dat waarschijnlijk een tratturo, een eeuwenoud schapenpad waarlangs de herders met hun kuddes in het voorjaar de bergen introkken en in het najaar weer terug.
Deze tratturi vormen nu lange wandelpaden door de hoogvlakten waar het heerlijk rustig is en het geurt naar bergtijm. De schapen werden en worden voornamelijk gehouden voor hun wol en voor de melk, waarmee de schapenkazen pecorino en ricotta worden gemaakt.

De betekenis van de landbouw uit zich ook in de ongekende hoeveelheid sagre. La sagra is een dorpsfeest waarbij een specifiek product centraal staat; borlotti bonen, spelt, prosciutto, porchetto, funghi en wel nog meer regionale specialiteiten.

De steden zijn geen reisdoel op zich, maar als je in de buurt bent, is het toch leuk om te gaan kijken.

Termoli aan de Adriatische kust is een leuke met een mooi centrum. Het centrum van het stadje herbergt historische gebouwen. Je kunt ook naar het mooie strand wat zeer geliefd is bij toeristen. Dat komt omdat het een mooi breed strand is met een prachtige zee.

Campobasso is met ongeveer 45.000 inwoners de grootste en belangrijkste stad van het gewest. Hoog boven de stad torent de ruïne van Castello Monteforte uit de 16e eeuw. Vooral interessant door het indrukwekkende uitzicht over het glooiende landschap van Molise.

Ongeveer 15 km buiten Campobasso ligt Sepino (Saepium), eens een bloeiende Romeinse stad. Nu zijn het goed bewaarde ruïnes: de hoofdstraat en triomfboog, een tempel met marmeren zuilen, de fundamenten van honderden huizen en een breed geplaveid forum. Geweldige foto als je hier een kudde schapen doorheen ziet trekken.

Capracotta is een leuke gemeente om eens te bezoeken. Er wonen niet zo heel veel mensen maar dat maakt het niet minder leuk. Het is er gezellig en er zijn een aantal kleine lokale winkeltjes die de moeite waard zijn. Verder is er op het centrale dorpsplein altijd wat te beleven.

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Rondreizen Italië

 

Belevenissen

Actief/Sportief

Aanbiedingen