Villa’s, vakantiehuizen en b&b in Italië

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Basilicata

Basilicata is misschien wel het meest onbekende stukje Italië, gelegen tussen de hak en de zool van de Italiaanse laars.
De Lucani, zoals inwoners van Basilicata zichzelf noemen, leven hier niet van industrie of toerisme, maar voornamelijk van de landbouw en veeteelt
Al in de oudheid prezen Romeinse schrijvers de lucanica (een vers varkensworstje) en ook nu nog speelt varkensvlees een belangrijke rol. Ook de wijn (de enige DOC van deze regio) en de olijfolie van Vulture zijn in heel Italië en daarbuiten bekend. Heel markant zijn ook de strengen peperoncini die in mooie vlechten voor de huizen te drogen hangen

Een van de boeiendste en meest oorspronkelijke steden is de hoofdstad van Basilicata: Matera. Net als in veel Italiaanse steden vind je er kerken uit verschillende eeuwen, maar wat deze stad zo typisch maakt zijn de beroemde Sassi (letterlijk: stenen): de op elkaar gestapelde holwoningen die vroeger voor de allerarmsten waren, maar nu vooral gewild raken bij kunstenaars. Je vindt ze vooral in twee wijken: de Sasso Barisano in het noorden en de Sasso Caveoso in het zuiden. In de omgeving vindt je ook nog tientallen kerken aan die in de rotsen zijn uitgehouwen, sommigen met mooie fresco's.

Basilicata kent een klein stukje kust aan de noordzijde aan de Tyrrheense Zee: de Golfo di Policastro. In de plaatsen Maratea en het hoger gelegen Rivello zijn aardige, zelfs luxe, hotels te vinden en kun je de typische ovotarica, gedroogde tonijnkuit, geserveerd krijgen.
Vanaf het Christusbeeld op de top van de Monte Baggio, dat hoog boven het dorp uittorent kun je de baai mooi overzien. Rivello kent een Griekse oorsprong hetgeen je op verschillende plaatsen nog goed kunt zien en horen.

Wil je echt van stilte en ruigheid genieten, ga dan naar het natuurpark Parco Nazionale del Pollino. Rondom deze Apennijnen-bergrug zul je ervaren wat de term onherbergzaamheid werkelijk betekent: het is hier kaal en het sneeuwt hier vaak vanaf oktober. De wandelingen die zijn uitgezet, voeren door ontoegankelijke, afgelegen gebieden, maar zijn niet eens zo moeilijk. Je moet wel oppassen voor de brandende zon, wolven, steenarenden, wilde katten en stekelvarkens die je op je pad kunt aantreffen.
De allermooiste klim gaat over de Orrido di Malevento, 'de pas van de slechte winden'. Op de top van de Monte Dolcedorme, 'zoete sluimer', kun je op een heldere dag volgens kenners genieten van een van de mooiste panorama's van Europa; van hieruit zie je dan de Mare Ionio, de Mare Tirreno, de Mare Adriatico, een enorm stuk van Zuid-Italia en soms zelfs Sicilia. Het lijkt wel alsof je daar op het uiterste puntje van Europa staat...

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Rondreizen Italië

 

Belevenissen

Actief/Sportief

Aanbiedingen