Villa’s, vakantiehuizen en b&b in Italië

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Friuli - Venezia Giuli

Friuli-Venezia Giulia ligt in het uiterste noordoosten van Italia tegen de grens van zowel Oostenrijk als Slovenië.
De regio kan in drie delen worden opgedeeld: Het bergachtige noorden, het heuvelachtige centrum en de vlakte in het zuiden dat aan de zee ligt.
Aan de kust en in het westelijke deel van de regio, Venezia Giulia, biedt het een meer Italiaans, Venetiaanse sfeer. De langzaam aflopende stranden (vooral veilig voor bambini) van de drukke badplaatsen trekken in de zomer veel bezoekers.
In het Friulaanse deel is de sfeer meer Midden-Europees. Toeristen zijn hier nauwelijks en dat biedt de mogelijkheid om rustig te genieten van de natuur, pittoreske stadjes en natuurlijk niet te vergeten de specifieke regionale keuken.
Door haar ligging aan de rand van de Balkan en Centraal-Europa, is Friuli Venezia Giulia een smeltkroes van Italiaanse, Slavische en Duits-Oostenrijkse culturen.
Daardoor heeft de regio een uitgesproken eigen identiteit opgebouwd die mede heeft geresulteerd in een eigen taal (geen dialect!): het Friulano; voor de meeste Italianen vrijwel onverstaanbaar.

De Friuliani zijn door de eeuwen heen behoorlijk op de proef gesteld. Na de bloeitijd onder de Romeinen, vooral zichtbaar in Aquileia (prachtige vloermozaïeken), was de streek vooral de toegangspoort voor vele binnenvallende volkeren als de Gothen, Hunnen, Longobarden, Habsburgers, Hongaren en Turken. Een van de redenen voor deze stroom volkeren, was het simpele feit dat de Alpen hier het laagst zijn.
Tijdens de eerste wereldoorlog vormde de regio het slagveld waar Oostenrijkers en Italianen elkaar bevochten. In Redipuglia bevindt zich hiervoor een imposant oorlogsmonument en kerkhof.
In 1976 richtte een zware aardbeving, waarbij 1000 doden te betreuren waren, grote schade aan in Friuli. De Friulani hebben hun regio echter al vaker opgebouwd en de meeste historische gebouwen en huizen zijn dan ook weer prachtig hersteld. Een mooi voorbeeld hiervan is Gemona, dat nagenoeg geheel verwoest was, waar men met de brokstukken vele gebouwen en de kathedraal opnieuw in oorspronkelijke stijl heeft opgebouwd.
Aquileia is een bezoek waard om in het middeleeuwse stadscentrum de vroegchristelijke basiliek met mooie, goedbewaarde mozaïekvloer te bewonderen.
De regionale hoofdstad Trieste is een levendige havenstad met een aantal mooie pleinen zoals het Piazza Unità d'Italia. Bijzonder is het in de vorige eeuw opgegraven Romeinse theater en de resten van een basiliek uit dezelfde tijd naast het Castello di San Giusto.
Maar ook steden zoals Cividale del Friuli, Udine, en Pordenone zijn de moeite waard. Hier heb je Renaissance-monumenten met Venetiaanse elegantie, in Trieste proeft u de Habsburgse cultuur en in Gorizia de Slavische cultuur.

Aan de kuststrook in het westelijke deel van de regio liggen de bekende badplaatsen Grado en Lignano. In Lignano vind je een van de waterpretparken die Italie rijk is: Aquasplash. In Grado, gelegen op verschillende eilandjes, doet de sfeer aan Venezia denken.

Het grootste gedeelte van de regio is plat maar in het oosten liggen de uitlopers van de Dolomiti. Hier bevinden zich een tweetal nationale parken die werkelijk schitterend zijn: een ervan is het Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane; hier vind je geen massatoerisme maar een uniek stukje 'wildernis'. Er zijn maar weinig dorpjes of asfaltwegen.
In het andere park, de Parco Regionale delle Prealpi Giulie zijn de bergen en heuvels iets lager en dus wat lieflijker. Prachtig zijn ook in de bergen Lago di Barcis bij Andreis en Lago di Tramonti.

Deze regio kent een wereldrecord aantal grotten. De moeite van een bezoek lonen de Grotta Gigante bij Trieste en de Grotte Verdi di Pradis, waar de grootste grot tot kerk is omgevormd.
Skiën kan met de skipas van de Sella Nevea die bij Tarvisio ligt, vlakbij Vilacco (Villach), geeft je toegang tot de skipistes van 3 landen: Oostenrijk, Slovenie en uiteraard Italië of je in het pittoreske wintersportplaatsje Piancavallo (1280 m) waar je kan skiën, langlaufen en schaatsen tussen Italianen die op vakantie zijn in eigen land. In de zomer kun je er wandelen en mountainbiken; bereid je echter wel goed voor want bij de routes moet een behoorlijk niveauverschil worden overbrugd.

De eigen identiteit van de Friuliani uit zich natuurlijk ook in de regionale keuken.
Aan de kust kent men de vissoep, zoals bijvoorbeeld brodetto di pesce bianco uit Grado; gemaakt van witte vissoorten en witte wijn.
In het binnenland zijn het gerechten van de cucina povera, de arme keuken, het bekendste gerecht is wel Polenta, een soort van warme maiskoek.
Veel producten kennen een DOP-predikaat, hetgeen staat voor Denominazione d'Origine Protetta, kortom nergens anders te maken dan in de oorspronkelijke streek. De bekendste ervan zijn de kaas Montasio en de Prosciutto di San Daniele.
Met de feestdagen eet men een traditionele Gubana, een soort stevige, zoete, droge cake met noten, hazelnoten en pijnboompitten. Het is niet ongebruikelijk deze te besprenkelen met Grappa. Beter nog sluit je de maaltijd gewoon af met een goed glas Grappa.
Wijn maken, dat kunnen ze ook in Friuli. Niet alleen is een piepklein plaatsje bij Spilimbergo (Rauscedo) wereldmarktleider in de productie van barbatelle, maar met zijn 20.000 hectare wijnstokken zou je haast zeggen dat heel Friuli ermee is bebouwd. Bij het stadje Cormons, groeit de Vigna del Mondo: 6.000 wijnstokken van 450 verschillende druiventypen, afkomstig uit alle continenten. Dit levert jaarlijks 10.000 flessen Vino della Pace op, voorzien van etiketten die door wereldberoemde kunstenaars worden vormgegeven, en bestemd voor alle staatshoofden van de wereld.

Wenst u een voorstel op maat?
Of hebt u een vraag?

Contacteer ons

camille@fronzita.be
 

Rondreizen Italië

 

Belevenissen

Actief/Sportief

Aanbiedingen